EPERECEPT

Otthon tesztelt receptek epés olvasók számára

Tzatziki retekből

Hozzávalók: 1 kg retek (hónapos vagy vajretek), 2 dl 12%-os tejföl, 2dl kefír, 1 kk só, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 kk kapor

A retket lereszeljük, besózzuk, hozzákeverjük a tejfölt, kefírt a préselt fokhagymát és a kaprot is. 4-6 óráig állni hagyjuk. Sült húsok mellé nagyon finom.

4 adag: 355 kcal


Kefíres karfiol

Hozzávalók: 1 nagyobb fej karfiol, 1/2 l kefír (nem kaukázusi), 1 tk só, 1 tk metélőhagyma, 1,5 l forró vízben feloldott 1 erőleves kocka

Az erőlevesben megfőzzük a rózsáira szedett karfiolt (8-10 perc). Közben a kefírt elkeverjük a sóval és a metélőhagymával, majd a még forró karfiolrózsákat lecsepegtetjük és beleszedjük az öntetbe, óvatosan elkeverjük, hogy az öntet bevonja, legalább 3-4 órán át hűtjük fogyasztás előtt. Sültekhez kiváló.

4 adag: 440 kcal


Sült céklasaláta

Hozzávalók: 1 kg cékla, 10 dkg feta, 5 dkg fenyőmag (esetleg héj nélküli tökmag), 2 ek balzsamecet, 1 ek olivaolaj (vagy tökmagolaj), 2 kk só

A céklát majdnem puhára főzzük (25-30 perc), kihűtjük és meghámozzuk, végül felkozkázzuk. A magot száraz serpenyőben átmelegítjük. A balzsamecetet összekeverjük az olajjal és a sóval, a céklára öntjük és lefedve betoljuk a 200 fokos sütőbe 15-20 percre. Ha langyosra hült rámorzsoljuk a fetát és megszórjuk a maggal.

3-4 adag: 674 kcal


Cukkínifőzelék feltétlenül

Hozzávalók: 1 nagy vagy 2 közepes cukkíni (kb. 80 dkg) meghámozva és nagylyukú reszelőn lereszelve, 1 kk só, 1 kk cukor, 1 kk kapor, 1-2 ek ecet ízlés szerint, 2 ek liszt, 3 dl tej, víz

A lereszelt cukkínit a kaporral annyi hideg vízben tesszük oda főni, hogy épp ellepje, amikor már megpuhult (elveszti a tartását, ez kb. 10-15 perc forrástól számítva) beletesszük a cukrot, a sót és az ecetet is, így forraljuk tovább 1 percig, addig elkészítjük a habarást. A lisztet először kevés, aztán az összes tejjel csomómentesre keverjük, majd a forró főzelékhez öntjük és besűrítjük. Előfordulhat, hogy nem elég a liszt, akkor habarjuk be ismét 2 ek-nyi lisz és 4 ek-nyi tej keverékével. Ez a főzelék annyira zsírtalan, hogy gyakorlatilag bármit tehetünk rá feltétnek: 1 fasírozottat (sütőben sültet) vagy ha bírjuk 1 bundás kenyeret is (nem bő olajban sütve, hanem csak 2 ek-nyiban.)

2 adag: feltét nélkül 390 kcal


Lecsó

Hozzávalók: 1 kg tölteni való paprika, 40 dkg érett paradicsom, 1 ek (2dkg) libazsír (lehet kacsa vagy mangalica zsír is), 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 tk só, 1 tk pirospaprika, 2-3 dl forró víz

Egy széles lábasba tesszük a zsíradékot, felolvasztjuk és rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát. Elkezdjük sütni, majd (mivel kevés a zsíradék hamar elkezd pirulni) amikor már kapott egy kis szint öntünk rá 1 dl vizet, hagyjuk elforrni, a műveletet még egyszer megismételjük. Közben előkészítjük a paprikát és a pradicsomot. A paprikák külső héját zöldséghámozóval eltávolítjuk, kicsumázzuk és az általunk megszokott módon daraboljuk - én felkockázom. A paradicsomok héját, ha érett nagyrészt szintén könnyű eltávolítani, de nem fontos. A paradicsomot vágjuk apróra és a fokhagymát is vágjuk apróra vagy nyomjuk át fokhagymaprésen. A fokhagymát, a sót és a pirospaprikát dobjuk rá az időközben megpirult hagymára, keverjük el és gyorsan öntsük rá a paradicsomot, valamint a paprikát. Fedő néklül süssük. Ha nincs leve pótoljuk a maradék 1 dl vízzel. A végén tehetünk bele virslit.

2 adag: 545 kcal


Rózsaszínű krumplisaláta

Hozzávalók: 25 dkg héjában főtt cékla, 1 kg héjában főtt burgonya, 2-3 szál újhagyma, 2 őszibarack, 1/2 l 12%-os tejföl, 1,5 dl light majonéz, 1-2 kk só, 1 kk cukor, 1 ek citromlé

A burgonyát, a céklát és a barackot egyforma darabokra vágjuk (kockázzuk). Az újhagymát felkarikázzuk. A tejfölt összekeverjük a majonézzel, a sóval, a cukorral és a citromlével, beletesszük a zöldségeket és legalább 4 óráig hűtjük.

4-6 adag: 1280 kcal


Gombaszósz

Hozzávalók: 500 g barna csiperke, 1,5 dl 12%-os tejföl, 1 púpos ek liszt, 1 ek olaj, 1 kis fej hagyma nagyon apróra vágva, 1 kk só, 1 húsleveskocka, 1/2 l hideg víz, petrezselyem apróra vágva

A gombát felkozkázzuk. A hagymát párolni kezdjük az olajon, majd ha megpuhult ráöntjük a gombát és erős tűzön pirítani kezdjük, ha már elfőtte a levét mérsékeljük a tüzet. Rászórjuk a lisztet a gombára (most csomósnak nézhet ki, de nem baj, majd feloldódik a vízben: csak kevergessük szorgosan), ráöntjük a tejfölt, végül hozzáöntjük a hideg vizet. Folyamatosan kevergessük: lassan feloldódnak a csomók ahogy melegszik a keverék. Morzsoljuk bele a húsleveskockát, enyhén sózzuk. Ha felforrt, le is zárhatjuk: szórjuk bele a felvágott petrezselymet is. Finom natúr sültekhez, de tésztához, rizshez sem utolsó.

4 adag: 630 Kcal



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 6
Tegnapi: 9
Heti: 86
Havi: 225
Össz.: 99 374

Látogatottság növelés
Oldal: Főzelékek, zöldséges ételek
EPERECEPT - © 2008 - 2024 - eperecept.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »