Hozzávalók: 30-40 dkg rák, 15-20 db koktélparadicsom, 25 dkg erdei gomba (legjobb a vargánya, de a szegfűgomba is jó, esetleg laska), 2 dl 10%-os főzőtejszín, 1 kk só, 1 tekerés bors, 500 g durumtészta (spagetti vagy tagliatelle), 2 gerezd fokhagyma, 1 ek olivaolaj
Az olajon megfuttatjuk a 2 gerezd préselt fokhagymát, rádobjuk a gombát, 1 perc múlva a rákokat is, sózzuk, borsozzuk. Ha már semmi lé sincs rajta, akkor hozzáadjuk a koktélparadicsomot is, 1 perc elteltével felöntjük a főzőtejszínnel, összeforraljuk. A tésztát előírás szerint sós vízben kifőzzül, összeforgatjuk a szósszal.
4 adag: 2040 kcal
Hozzávalók: 40 dkg cukkíni, 10 dkg (nem füstölt) sonka, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek olaj, 2 dl 10%-os főzőtejszín, 1/2 kk só, 25 dkg tészta
A cukkínit felkarikázzuk, majd felcsíkozzuk, a sonkát úgyszintén. A fokhagymát az olajba reszeljük/préseljük és elkezdjük melegíteni - nem szabad megpirítani. 10 másodperc műlva rádobjuk a cukkínit és a sonkát, addig sütjük, míg a cukkíni elveszti a tartását, felöntjük a főzőtejszínnel, sózzuk és beforraljuk (2 perc). Ha kész, az előírás szerint kifőzött tésztára öntjük. Esetleg szórhatunk rá reszelt sajtot is.
2 adag: 1340 kcal
Hozzávalók: 40-50 dkg fagyasztott tenger gyümölcse, 200 g rizs, 10 dkg zöldborsó, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fej paradicsom apró kockákra vágva, 1 gerezd fokhagyma, 1 csomag sáfrány, 1 dl fehérbor (száraz), 1/2l húsleves (kockából), 1 csomag sáfrány (0,12g), 1 kk só, 1 kk pirospaprika, 1 ek olivaolaj
A sáfrányt beleszórjuk a borba, hagyjuk ázni. Az olajon elkezdjük pirítani az apró kockákra vágott vöröshagymát, ha üveges, hozzáadjuk a fokhagymát a rizst és a sót, tovább pirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát és felöntjük a sáfrányos borral, ha elfőtt a bor hozzátesszük a tenger gyümölcseit, a borsót és a paradicsomot is, felöntjük a húslével és fedő alatt 10-15 perc alatt puhára pároljuk.
3-4 adag: 1235 kcal
Hozzávalók: 500 g spárga, 1 citrom leve, 1 ek cukor, 1 kk só, 20 dkg zöldborsó megpárolva, 250 g kerek szemű rizs, 1-1,5l forró húsleves (kockából is jó), 1 dl fehérbor, 1 kis fej hagyma felkockázva, 1 ek olivaolaj, 1 kk só, 2 dkg vaj, 4-5 dkg reszelt parmezán, kevés aprított petrezselyem
A spárga végeit letrödeljük, esetleg ha fás a zöldség vékonyan meg is hámozhatjuk. 1cm-es darabokra vágjuk és a citrom levével, 1 ek cukorral, 1 kk sóval ízesített forrásban lévő vízbe dobjuk 6 percig lefedve pároljuk. Közben a hagymát elkezdjük párolni az 1 ek olajon, ha üveges lett, akkor rádobjuk a rizst és a sót, majd ráöntjük a fehérbort. Amikor a bor eltűnik a rizsről elkezdjük merőkanalanként felönteni a húslével, ha elforrja, akkor újabb kanállal merünk rá. 1 l leves elfőzése után kóstoljuk meg, hogy puha-e már a rizs, ha igen, akkor még egy merőkanállal tegyünk rá és zárjuk el a gázt. Ha nem, akkor merjük rá a maradék leves is, egészen addig, amíg puha nem lesz a rizs. Amikor elzárjuk a gázt kell még alatta lenni 1 merőkanálnyi lének, ekkor keverjük bele a spárgát, a borsót, a parmezánt, a vajat és az aprított petrezselymet is. Figyelem: csak frissen jó!
4 adag: 1960 kcal