Hozzávalók: 30 dkg brokkoli, 1,5 l víz, 1 húsleves kocka, bors, só, 1 dl 12%-os tejföl, 1 ek keményítő vagy liszt
A brokkolit rózsáira szedjük és feltesszük főni a vízben. Ha felforr, hozzámorzsoljuk a húsleveskockát, a sót és a borsot. Amikor megpuhult a brokkoli lehúzzuk az edényt a tűzről és a levest turmixoljuk. Visszatesszük a tűzre, behabarjuk a tejfölös liszttel. Habarás: a lisztet előbb kevés (2-3 ek) hideg vízzel keverjük el, majd hozzáadjuk a tejfölt is, végül a forró levesből vegyítünk hozzá egy merőkanálnyit és ezzel a keverékkel sűrítjük be a levest.
2-3 adag: 258 kcal
Hozzávalók: 60-80 dkg vegyes gyümölcs (pl: alma, meggy, szilva, körte, barack, de bármilyen befőtt is jó levével együtt), 2 ek cukor, 1/4 kk só, 2 dl tejföl, 1-2 ek liszt, 1 kk fahéj, 6-8 db szegfűszeg, 2 l víz
A vízben feltesszük főni a gyümölcsöket a cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel és a sóval együtt. Forrástól számított 1-2 percig főzzük és behabarjuk. Habarás: A lisztet elkeverjük 2-3 ek hideg vízzel, majd hozzávegyítjük a tejfölt is, végül hozzámerünk 1 merőkanálnyit a forró levesből és így öntjük vissza a forrásban lévő levesbe. Hidegen tálaljuk.
4-6 adag: 528 kcal
Hozzávalók: 500 g paradicsomlé (ha boltit veszünk, nézzük meg a sótartalmát), 500 g víz, 1 ág zellerzöld, vagy szárított zellerből egy kiskanálnyi, 2 ek cukor (de ízlés szerint több is lehet), 1-2 kk só, 1 kk ételízesítő, 1 maroknyi betűtészta vagy rizs
A paradicsomlevet felforraljuk a vízzel, zellerzölddel és a fűszerekkel, ha már forr beleszórjuk a tésztát, időnként megkeverve addig főzzük, míg a tészta meg nem puhul. 1 keményítővel be is sűríthetjük, de nem fontos.
4 adag: 289 kcal